Esemény naptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Következő programok:

Nincsenek események

Ikarussal a csillagokig!

Időutazás a föld alatt a Bükk hegység múltjába! Élménybeszámoló

 

Várjuk a résztvevők élményeit, élménybeszámolóit is egy szótól az egész hosszúig a wsoft kukac freemail pont hu címen, hogy azokat is közzétehessük majd a fényképek mellett! 

 

 

 

Teljes fotógaléria: klikk ide!

 

 

Május 25-én zenés barlangtúrán vehettek részt az aznap közlekedő ortástetői különvonat érdeklődő utasai. A LÁEV kisvasúti napja keretében a Dorottya u.-ról induló különvonat Ortástetőre érkezése után a jelentkezőket gyalogtúra során túravezetőnk kísérte fel a mintegy 2 km-re lévő fokozottan védett Lilla-barlanghoz.

Itt a résztvevőket a Regős József, Juhász Gergely és Horváth Réka barlangi túravezetőkkel már vártuk és két kis 10-10 fős csoportban látogatták meg a barlangot. Amíg az első csoport a barlangban tartózkodott addig a másik csoport a barlang szomszédságában lévő Kaszás-réti visszafolyót tekintette meg. Ez egy víznyelő, amely a mintegy 200m-re lévő forrás patakjának a vizét nyeli el, amely a a Lilla barlang után kezdődő Forrás völgy kezdetén tör fel újra a Felső-forrás vizét gyarapítva.

 

Eközben az első csoporttal bemerészkedtünk a Lilla-barlangba a túravezetőnkkel. A barlang bejárati szakasza szűk, guggolós, ahol fokozottan vigyázni kell a fejünk fölött lévő cseppkövekre is. Az első kisebb cseppköves Remény terem után a Kőkapun átlépve ereszkedtünk le a barlang nagy termébe ahogy csodálatos cseppkővilág várta az ortástetői különvonat bátor résztvevőit. A terem legszebb cseppkőalakzatait, oszlopait színes fényekkel is megvilágítottuk. A terem bejárása után a résztvevők megtapasztalhatták a teljes csendet és sötétséget a barlangban, akár hallhatták saját szívdobogásukat is. Ezt követte egy pár perces színes fényjáték amely során Creativ Commons licenszű (részletesen) zeneszámok közül hallgattunk meg egy-kettőt.

 

Az első csoport a túra után azonnal el is indult Andó-kútra, ahol már várta az erdészet által biztosított vaddisznóhúsból készült gulyás.A barlang meglátogatása után a második cso port is folytatta útját Andó-kútra. Az étkezés után mindkét csoport visszasétált Ortástetőre, ahonnan az első csoport a 16:10-kor induló különvonattal, míg a második csoport a 17:45-kor induló különvonattal tért haza.

 

Minden kedves résztvevőnek köszönjük, hogy részt vett és külön köszönjük, hogy remekül érezte magát mindenki!

 

Külön köszönet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának a túra engedélyezéséért!

 

 

Teljes fotógaléria: klikk ide!

 

Woodyka