Esemény naptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Következő programok:

Nincsenek események

Ikarussal a csillagokig!

2013. július 27. Hangulatos esti túra a csillagok alatt! / Élménybeszámoló

2013. július 27. Hangulatos esti túra a csillagok alatt!

Élménybeszámoló    

 

Mivel kis csapatunk tagjai csak a 16:30-as kisvonattal tudtak jönni, a korábbi vonat és a közötti időben, jelentkezők híján egyénileg felkerestem a közelben lévő geoládát. Közben az ég is beborult kicsit, mire megérkezett a kisvonattal a csapat, az eső is kicsit szemerkélni kezdett, de perceken belül el is állt. A kohó megtekintése és történetének rögtönzött ismertetése után felkerekedtünk és elindultunk a Pisztrángtelep felé a műúton. A Lillafüredi Pisztrángteleptől (amely egyébként Újmassa után, Közép-Garadnán található) a jelzésen elindultunk a csókási pihenő felé. Útközben a hárskúti forrásnál megáltunk friss forrásvizet vételezni, majd a meredek kaptatón haladtunk tovább a csókási pihenőhöz. Itt egy nagyobb fiatalos társaságot találtunk. Ekkor már kezdett alkonyodni is, de a felhőzet felszakadozott és a nap utolsó sugarai még átszűrődtek a lombokon.

 

 

A jelzésen tovább haladtunk az Udvar-kő hatalmas üregéig. Udvar-kő, vagy más neveken Sziklakapus víznyelő vagy Dante pokla. A triász időszaki mészkőben, egy egykori víznyelő barlangtermének beszakadásával kialakult szakadékdolina, amely a Bükk leghatalmasabb ilyen képződménye. A függőleges falú, 20 m mély, 15 m átmérőjű, látványos karsztobjektum barlangeredetére több, cseppkőbekérgeződéses barlangroncs, valamint a lejárati sziklakapu utal. A különleges mikroklímának is köszönhetően falain növényritkaságok sora található. 

 

A barlang, környezete és keletkezésének megismerése után utunkat a Lilla barlang bejárata felé folytattuk. (Itt tavasszal nagy sikerű zenehallgatással egybekötött barlangtúrát szerveztünk, a képgaléria itt:KLIKK)       

 

Tovább indulva a közben besötétedett erdőben, utunkat Dolka gerincen folytattuk a Molnár szikla felé. Bár az időjárás útközben mindvégig fülledt meleg volt, de ahogy esteledett és már csak szintben vagy lejtőn haladtunk, így nem volt kellemetlen az idő. A Molnár sziklához közeli pontokon kicsit elidőztünk, megcsodáltuk Hámor és a város távolabbi fényeit is. A túránk végpontja a Majális park buszvégállomás volt.       

 

Összeségében kis csapatunk minden tagja jól érezte magát, így folytatás hamarosan!    

 

 

2013. július 27. Hangulatos esti túra a csillagok alatt!

 

Július 27-én, szombaton esti kirándulást szervezünk, amelyre várunk minden kirándulni és természetet szerető embert, főleg akiket a csillagok világa is érdekel!

A késő délután, kora este kezdődő kényelmes sétánk során a Bükk több szép, közeli pontját is érintjük, amelyet a sötétedő erdő még varázslatosabbá tesz!

 

A pihenők során lesz időnk gyönyörködni a városból szabad szemmel nem látható csillagok, csillagképek világában is, illetőleg az egyre gyakoribbá váló csillaghullásban.


Utunk során még világosban több barlangot is érintünk, a kilátópontokról megcsodáljuk az esti Lillafüred és Hámor illetve Miskolc fényeit. 


Figyelem, változás!

 

 

Gyülekező: 16:00-16:15 között az újmassai őskohó előtt, a kisvasút megállójában. Indulás 17:15kor. Előtte a kohó és a múzeum megtekintése + a vállalkozó kedvűeknek geoláda keresés. Érkezés egyénileg 15-ös autóbusszal, vagy a Dorottya útról 15:15 vagy 16:30-kor-kor induló kisvonattal.(Jegyváltás egyénileg!)

 


 

A kirándulás tervezett befejezése (időjárástól és a túra hangulatától függően) kb. 11-11:30, Majális park, 1-es autóbusz végállomás!!!  (1-es autóbusz indul a Majális park busz vá.-ról: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30)

 

A táv hossza: 10-12km, sétálva, sok pihenővel.

 

A túra erdei utakon, ösvényeken halad, világító eszközt kérjük hozzanak magukkal!

 

A RÉSZVÉTEL INGYENES!

 

(Előjelentkezés nem szükséges! De aki teheti, jelezze részvételét! Meglepetés progik is lesznek!)

 

Bővebb infó,jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 30/854-0343

Woodyka